Osana ISO/IEC 27001 -sertifiointiprosessia organisaatioiden on suoritettava säännöllisiä sisäisiä auditointeja vaatimustenmukaisuuden varmistamiseksi ja parannuskohteiden tunnistamiseksi. Yksi yleinen ratkaistava asia on, suoritetaanko nämä auditoinnit omin voimin vai käytetäänkö siihen jotain ulkopuolista tahoa.
Vertailu
Tehokkaan tietoturvallisuuden hallintajärjestelmän (ISMS) käyttöönotto on ratkaisevan tärkeää monille organisaatioille nykypäivän digitaalisessa toimintaympäristössä. ISO/IEC 27001, kansainvälisesti tunnustettu tietoturvastandardi, tarjoaa puitteet arkaluonteisten tietojen hallintaan ja suojaamiseen.
Tässä blogikirjoituksessa tutkitaan sisäisen auditoinnin toteuttamisen kahden eri lähestymistavan etuja ja haittoja, mikä auttaa tekemään faktoihin perustuvan päätöksen asiasta.
Sisäisen asiantuntemuksen hyödyntäminen
- Kustannustehokkuus: Sisäinen auditointien suorittaminen voi olla kustannustehokkaampaa pitkällä aikavälillä, koska tarvetta palkata ulkoisia auditoijia tai konsultteja ei ole. Auditoivan tiimin kouluttamiseen ja ylläpitoon tarvittaviin resursseihin kuluu tyypillisesti vähemmän rahaa kuin mitä ulkoistamatta jättämisellä voitaisiin kustannussäästöinä saavuttaa.
- Tuttuus: Sisäisesti toteutetut auditoinnittarjoavat etuna syvällisen tietämyksen organisaatiosta. Oma väki ymmärtää yrityksen prosessit, järjestelmät ja kulttuurin, ja he voivat suorittaa auditointeja, jotka vastaavat läheisesti erityistarpeita ja kontekstia.
- Jatkuva parantaminen: Sisäisillä auditoijilla voi olla olennainen rooli jatkuvan parantamisen edistämisessä. Osana organisaatiota heillä on mahdollisuus tunnistaa toistuvat ongelmat ja toteuttaa pitkän aikavälin ratkaisuja. Tämä auttaa edistämään ennakoivan riskienhallinnan kulttuuria ja tietoturvatietoisuutta koko organisaatiossa. Haitat
- Objektiivisuuden puute: Sisäisillä auditoijilla voi olla haasteita täydellisen objektiivisuuden säilyttämisessä arvioidessaan omaa tai omien työtovereidensa työtä. Tämä vinouma voi mahdollisesti vaarantaa auditointiprosessin tehokkuuden, koska tietyt seikat saatetaan jättää huomiotta tai niitä voidaan vähätellä.
- Rajallinen asiantuntemus ja näkökulma: Sisäisiltä auditointitiimeiltä saattaa puuttua laaja kokemus ja ymmärrys eri toimialoista ja parhaista käytännöistä, joita ulkoiset auditoijat pystyvät tilanteeseen tuomaan. Tämä saattaa rajoittaa auditoinnin laajuutta sekä riskien tai parannusmahdollisuuksien tunnistamista.
- Sisäpoliittiset ongelmat: Sen lisäksi, että sisäisen auditoijan voi olla vaikea säilyttää täydellinen objektiivisuus työssään, on myös mahdollista että yrityksen "sisäisen politiikan" ongelmat rajoittavat mahdollisuuksia ja halukkuutta huomauttaa asioista niiden oikeilla nimillä. Taustalla saattaa olla esimerkiksi pelko seurauksista.
Osaamista organisaation ulkopuolelta
- Objektiivinen ja riippumaton arviointi: Ulkoinen auditoija kykenee tarjoamaan aidosti puolueettoman näkökulman, koska hän tai he eivät ole mukana organisaation päivittäisessä toiminnassa. Tämä puolueettomuus lisää auditointihavaintojen uskottavuutta ja auttaa tehokkaasti paljastamaan esimerkiksi mahdolliset ongelmakohdat tai politiikkojen noudattamatta jättämiset.
- Erityisosaaminen ja -kokemus: Ulkoisen auditoijan käyttäminen luo mahdollisuuden hyödyntää heidän erikoisosaamistaan ja kokemustaan ISO/IEC 27001 -standardin käyttöönotto- ja auditointiprosesseista. Ammattilaiset pysyvät ajan tasalla alan uusimmista suuntauksista läpi toimialojen, ja pystyvät tarjoamaan arvokkaita oivalluksia ja suosituksia, jotka perustuvat kokemuksiin ja havaintoihin monenlaisista organisaatioista.
- Vertailuanalyysi ja alan parhaat käytännöt: Ulkoiset auditoijat tuovat mukanaan laajan ja kattavan käsityksen alan parhaista käytännöistä, jolloin tietoturvan hallintaa voidaan oikealla tavalla peilata ja verrata asianmukaisiin normeihin. Tämä auttaa tunnistamaan erityisesti ne osa-alueet, joissa on tarve ja mahdollisuus parantaa prosesseja, käytäntöjä ja valvontaa.
- Sisäpoliittiset ongelmat eivät muodostu ongelmaksi: Ulkoisella auditoijalla ei ole mitään "sisäpoliittista" syytä olla ottamatta tiettyä asiaa esille asian oikealla nimellä, koska tarvetta olla höveli ei ole eikä seuraamuksia tarvitse pelätä.
- Korkeammat kustannukset: Ulkopuolisen asiantuntijan palkkaaminen voi olla kallis investointi erityisesti pienemmille organisaatioille, joilla on rajallinen budjetti käytössään. Ulkoisen auditoijan palkkaamiseen liittyviä kustannuksia on syytä huolellisesti arvioida suhteessa saavutettaviin hyötyihin.
- Organisaation tuntemus: Ulkoisilta auditoijilta puuttuu syvällisempää ymmärrystä kyseisen organisaation ainutlaatuisista ominaisuuksista mitä tulee sen prosesseihin, järjestelmiin ja erityisesti kulttuuriin. Vaikka nämä on mahdollista jossain määrin oppia auditointiprojektin aikana, saattaa oppimiskäyrä vaatia lisäaikaa ja -resursseja.
Suuntaviivoja päätöksenteon tueksi
Päätös siitä, suoritetaanko ISO/IEC 27001 -standardin mukaiset sisäiset auditoinnit organisaation omia resursseja käyttämällä vai käytetäänkö ulkoista yritystä, edellyttää kumpaankin lähestymistapaan liittyvien etujen ja haittojen huolellista vertailua ja harkintaa. Itse tehtynä auditoinnit hyödyntävät sisäistä asiantuntemusta ja kustannustehokkuutta sekä edistävät jatkuvaa parantamista. Ulkoisen tahon suorittamana sisäiset auditoinnit tarjoavat objektiivisuutta, erikoisosaamista ja vertailuanalyysiä. Viime kädessä valinta riippuu kunkin organisaation erityistarpeista ja käytettävissä olevista resursseista.
Suuremmille organisaatioille, joilla on enemmän resursseja käytössään ja tyypillisesti myös enemmän auditoitavaa, molempien lähestymistapojen yhdistelmä saattaa olla hyödyllinen. Näin voidaan hyödyntää esimerkiksi sisäistä auditointia säännöllisissä auditoinneissa ja palkata ulkoisia auditoijia tarvittaessa avuksi, jotta saadaan mukaan riippumatonta näkökulmaa ja erikoisosaamista.
Valitusta lähestymistavasta riippumatta ISO/IEC 27001 -standardin liittyvien sisäisten auditointien tehokkuuden varmistamiseen liittyy muutamia keskeisiä näkökohtia:
- Pätevyys ja koulutus: Olipa kyse sisäisten auditointien suorittamisesta tai ulkoisten auditoijien johtamisesta, on erittäin tärkeää, että on olemassa hyvin koulutettu henkilöstö, joka ymmärtää perusteellisesti ISO/IEC 27001:n vaatimukset ja auditointiprosessit. Näin varmistetaan, että auditoinnit suoritetaan tarkasti ja johdonmukaisesti.
- Riippumattomuus ja objektiivisuus: Jos sisäisiä auditointeja suoritetaan, on olennaisen tärkeää varmistaa suorittavien henkilöiden tai tiimin riippumattomuus ja objektiivisuus. Tämä voidaan saavuttaa asianmukaisilla raportointisuhteilla, tehtäviä eriyttämällä ja luomalla vahva sisäisen auditoinnin viitekehys.
- Säännöllinen tarkastelu ja parantaminen: Sisäisen auditoinnin prosesseja tulisi tarkistaa ja parantaa jatkuvasti. Tähän sisältyy sisäisen auditoinnin tehokkuuden säännöllinen arviointi, havaittujen puutteiden korjaaminen ja ulkoisesti toteutetuista auditoinneista saatujen kokemusten tai toimialan parhaiden käytäntöjen huomiointi.
- ISO/IEC 27001:n vaatimusten noudattaminen: Valitusta lähestymistavasta riippumatta on varmistettava, että sisäinen tai ulkoinen auditointiprosessi vastaa standardin vaatimuksia. Tähän sisältyy mm. auditointikriteerien määrittäminen, riskinarviointien suorittaminen sekä auditointihavaintojen ja korjaavien toimenpiteiden dokumentointi.
Johtopäätös
Viime kädessä päätös ISO/IEC 27001 -standardin mukaisten sisäisten auditointien suorittamisesta omin voimin ja resurssein tai ulkoisen yrityksen palkkaamisesta suorittamiseen riippuu sellaisista tekijöistä kuten organisaation koosta, budjetista, sisäisestä asiantuntemuksesta ja riippumattomien arvioiden tarpeesta. Tässä blogikirjoituksessa esitettyjen etujen ja haittojen huolellinen harkinta ja vertailu auttaa tekemään faktatietoon perustuvan valinnan, joka sopii parhaiten juuri teidän tilanteenne ja yrityksenne ainutlaatuisiin olosuhteisiin.
Riippumatta siitä, mikä lähestymistapa valitaan, tavoitteena tulisi olla vankan tietoturvan hallintajärjestelmän ylläpitäminen, jolla suojataan arkaluontoisia tietoja, pienennetään riskejä ja osoitetaan sitoutumista tieto-omaisuuden turvaamiseen.