Picture of Raimo Raski

Raimo Raski

Penetration tester and security consultant

Huom. tässä blogitekstissä oletetaan että Intune, Defender portaali ja WSL ovat lukijalle jollain tasolla tuttuja käsitteitä.

Defender & WSL

 Intune ja läjä policyja käytössä. Defender enrollattu joka Windows-koneelle. Defender huomaa mikäli käyttäjä ajelee vaarallisia asioita, eikö? Melkein.

Käyttäjä enabloi Windows Subsystem for Linuxin, eli WSL:n, ja yhtäkkiä Defender ei enää näekään käyttäjän toimia kyseisellä Windows-koneella. (Toki käyttäjä voi rajoituksista riippuen pyöräyttää mitä tahansa virtuaalialustaa ja touhuta siellä, mutta ei keskitytä nyt niihin… pysytään WSL:ssä.)

But wait… there’s Microsoft Defender for Endpoint plug-in for Windows Subsystem for Linux (WSL). Suomeksi Defender WSL-plugari. Jatkossa plugari.

Alussa oli tyhjyys - elämä ilman plugaria

Et näe juuri mitään. Tai no ehkä päivästä ja säästä riippuen saatat nähdä WSL:n DeviceNetworkEventsejä host-koneen Timelinella. 

Tulkoon valoa - elämä plugarin kanssa

WSL ilmestyy assetiksi Defender portaaliin (security.microsoft.com), WSL:n eventit ovat nähtävissä sen assetin Timelinella ja pystyt tekemään myös Advanced huntingia. 

Näkymä: Assets → Devices (tag: WSL2)

Assets → Devices (

Näkymä: Device → Timeline

Device → Timeline

Näkymä: Hunting → Advanced hunting

Hunting → Advanced hunting

Ei täydellinen

Plugari ei ole täydellinen, mutta se on parempi kuin ei mitään. Se tuo näkyvyyttä WSL:ään, mutta et pysty suorittamaan esim. response komentoja. Toki jos klikkaat host-koneelle ”Isolate Device” niin se vaikuttaa myös WSL:ään.

Tilapäiset WSL assetit eivät ilmesty Defender portaaliin – WSL:n täytyy olla ”käynnissä” noin 30 minuuttia. Lisäksi plugari tukee ainoastaan WSL v2 – WSL v1 ja custom kernelit ehkä toimii, ehkä ei. Näitä pystyy toki rajoittamaan, lue eteenpäin.

Defender WSL-plugarin asennus

Lyhykäisyydessään asennus tapahtuu lataamalla ja asentamalla MSI paketti security.microsoft.comista →  https://security.microsoft.com/securitysettings/endpoints/onboarding.

Valitse käyttöjärjestelmäksi ”Windows Subsystem for Linux 2 (plug-in)” ja klikkaa Download. Huomiona, että Download napin alla on myös ohjeet testihälytyksien generointiin.

MSI paketti on myös mahdollista jakaa kaikille organisaation käyttäjäille/koneille Intunen kautta line of business appina. 

Intune & WSL

Microsoft tarjoaa myös Intune WSL-plugaria, tätä ei pidä sekoittaa aiemmin mainittuun Defender WSL-plugariin. Käytännössä Intune WSL-plugari jaetaan Intunen kautta koneille →  Intuneen luodaan myös configuration policy →  määritellään sallitaanko esim. WSL v1, kustomoidut kernelit… koko lista määriteltävistä asioista näkyy alla olevassa kuvassa.
Intune & WSL

Kun Intune WSL plugin ja policy ovat valuneet koneille ja käyttäjä yrittää käynnistää WSL v1, se enää onnistu

WSL - Intune

Intune WSL-plugarin asennus

Tämän plugarin asennus tapahtuu jotakuinkin samalla tavalla kuin Defender WSL-plugarin asennus. Paitsi että tämän plugarin MSI paketti haetaan Microsoftin Githubista, ja se pitää kääntää ensiksi win32 applikaatioksi, viedä sitten vasta Intuneen, luoda configuration policy, jakaa sekä win32 applikaatio että policy halutuille koneille… ja odottaa 5:stä minuutista 5 vuorokauteen, jotta Intune ehtii tekemään taikansa… eli same same but different.  

Tarkemmat stepit suoraan Microsoftilta: https://learn.microsoft.com/en-us/mem/intune/protect/compliance-wsl#add-intune-wsl-plugin-as-a-win32-app

Loppusanat

Aikaa ennen plugareita, elettiin täydessä epätietoisuudessa. Jälkeen plugareiden, ei olla enää täysin sokeita. Näiden plugareiden ansiosta nähdään WSL:ssä tapahtuvia asioita (rajoitetusti) ja pystytään jopa vaikuttamaankin WSL:ään. 

  • https://learn.microsoft.com/en-us/defender-endpoint/mde-plugin-wsl
  • https://learn.microsoft.com/en-us/mem/intune/protect/compliance-wsl
Picture of Raimo Raski

Raimo Raski

Penetration tester and security consultant

ota yhteyttä

Pyydä rohkeasti lisätietoa. Vastaamme todennäköisesti nopeammin kuin osasit kuvitella.